achtergrond jaartraining

Jaartraining

  1. vrijdagavond tot maandagmiddag 6-9 juni 2025 (Pinksteren)
  2. woensdagavond tot zondagmiddag 24-28 september 2025
  3. donderdagavond tot zondagmiddag 27-30 november 2025
  4. woensdagavond tot zondagmiddag 11-15 februari 2026
  5. vrijdagavond tot maandagmiddag 22-25 mei 2026 (Pinksteren)

Dompel jezelf een jaar lang onder in een wereld van liefde, leven en verlangen en ontdek hoe je de principes van tantra kan toepassen in je dagelijks leven. Door een langere periode van beoefening krijg je de tijd om de tools en technieken te integreren in je persoonlijke leven. Het is een unieke kans om jezelf te verdiepen in de tantrische visie op het leven en te ontdekken hoe dit kan bijdragen aan een rijkere en meer intense ervaring van het leven.

Voor tantra zijn seksualiteit en spiritualiteit nauw met elkaar verbonden. Dat maakt tantra ook zo uniek! Het toelaten van je verlangen en seksualiteit wordt hiermee een manier om dichter bij jezelf te komen. Veel gay mannen worstelen met het accepteren en uitdrukken van de eigen seksualiteit in een maatschappij waar homoseksualiteit nog vaak stigma en oordelen kent. Tantra kan helpen in het accepteren van onszelf en onze seksualiteit om zo meer vrijheid en levenslust te ervaren!

meld je aan voor

deze training

Hoe ziet de jaartraining eruit?
Zoals je inmiddels wel weet uit eerdere ervaringen kan je deze vraag alleen beantwoorden door het zelf te ervaren. Maar om toch antwoord te geven op je vragen en nieuwsgierigheid… De jaartraining biedt een unieke gelegenheid om met een vaste groep mannen, gedurende een jaar, te verdiepen in de wereld van tantra. De jaartraining is een vervolgtraining, dus iedereen die meedoet heeft al eerder kennis gemaakt met onze manier van werken in een van de trainingen.

Thema’s van de verschillende trainingsmodules:

De kunst van het tantrische onderzoek (3 dagen)
De kern van tantra is zelf jouw waarheid via je eigen ervaring te leren kennen. Dit betekent dat je niets voor waar aan neemt, zolang je niet zelf de waarheid ervan hebt ervaren. In dit eerste trainingsblok zullen we je de tools aanreiken, waarmee je gedurende de hele jaartraining jouw eigen tantrisch onderzoek kunt doen, om te ontdekken wie je bent als je jouw seksuele- of levensenergie steeds voller door je laat stromen. Je zult steeds meer zicht krijgen op de mechanismen die werkzaam zijn om je levendigheid in te perken en effectief iedere nieuwe ruimte die in je wil ontstaan terug weten te dringen. Wellicht zul je ervaren hoe de onderzoekende houding zelf de ingang is naar levenskunstenaarschap.

De kracht van het verlangen (4 dagen)
In het toelaten van je verlangens zit een enorm potentieel aan levensenergie. Vaak zijn we bang voor de volheid van ons verlangen in de angst erop te worden afgerekend of afgewezen te worden als we met onze verlangens naar buiten komen. Bovendien zijn we in onze geschiedenis regelmatig enorm teleurgesteld geraakt als onze verlangens niet werden ingewilligd. Om de pijnlijkheid hiervan niet meer te hoeven voelen, hebben we onze verlangens maar teruggetrokken. In dit tweede blok zullen we onze verlangens weer leren toe-eigenen. We zullen ervaren wat er gebeurt als we in relatie met een ander gaan staan voor ons verlangen, onafhankelijk of het verlangen wordt vervuld.

Zijn in je eigen stroom (3 dagen)
In het derde trainingsblok focussen we ons op het toelaten van de veranderlijkheid van het leven en het vertrouwen dat we juist dan ieder moment zijn waar we “moeten” zijn. Vanuit onze egostructuur hebben we de neiging op zekerheid te spelen en ons leven, onze omgeving en onszelf zoveel mogelijk onder controle te houden. Tantra nodigt uit die controle en het gevoel van veiligheid los te laten en onszelf mee te laten stromen daar “waar het naartoe wil”. Vanuit die houding is ieder moment weer nieuw. Als we daarin durven zijn, zonder dat we weten waar het volgende moment heen wil, is er de ervaring dat we juist dan in contact zijn met wie we werkelijk zijn en met wat we in dit leven werkelijk te doen hebben op aarde.

Loslaten in lust en liefde (4 dagen)
In het vierde trainingsblok zullen we het thema uit het vorige blok expliciet onderzoeken in het seksueel zijn. In de sensuele en erotische aanraking zullen we onderzoeken hoe we aanwezig kunnen zijn in onze lustenergie, terwijl we deze energie tegelijk ook toelaten in de ruimte van ons hart. Verbinding van seks en hart brengt ons in contact met onze eigenheid als seksueel wezen, waarbij we vrolijkheid, lichtheid en creativiteit kunnen ervaren. Ons over te geven aan en met vriendelijke nieuwsgierigheid te zijn in onze stroom van seksuele energie geeft ons de mogelijkheid ons bewust te worden van blokkades en deze te laten smelten. Juist in de intimiteit met de ander ligt de mogelijkheid om zowel onze wonden die ontstaan zijn in het contact te doorvoelen en te helen, als ook onszelf te ervaren als de krachtige, levenslustige en extatische man die we werkelijk zijn.

Een tantrisch dagelijks leven (3 dagen)
In het laatste trainingsblok richten we ons op de integratie van je innerlijke tantrische houding in het leven van alledag, in je relatie(s), op je werk, in het vrijen. We zullen in dit blok veel oefenen in het zijn in een open ruimte, een ruimte waarin nog niets vastligt en je ieder moment weer jouw waarheid waar kunt laten zijn. Dit geeft je de mogelijkheid heel precies te onderzoeken wat jou belemmert te zijn waar je bent, en te handelen vanuit wie je bent. Je ontdekt wat jou kan ondersteunen jouw eigenheid toe te laten in je leven zodat je ook na de jaartraining thuis jouw leven werkelijk kunt leven.

deze training wordt gegeven door

trainers

Praktische zaken

Locatie
We verblijven in Meddo, in de heerlijke, landelijke omgeving van de Achterhoek bij centrum de Horst. De trainingsblokken zijn van donderdag- of woensdagavond (3 of 4 dagen) tot en met zondagmiddag. De eerste dag van ieder blok beginnen we om 20.30 uur en je bent welkom vanaf 19 uur. Zondag eindigen we rond 15.30 uur.

Eten
Als je aankomt de eerste dag, staat er heerlijke huisgemaakte soep met brood, kaas en verse salade klaar. Alle maaltijden worden met liefde en aandacht bereid door Anke en zijn volledig vegetarisch. Je hoeft dus niet te koken of boodschappen te doen, alleen aanschuiven en samen met de andere mannen te genieten van het heerlijke eten.

Slapen
We slapen in principe op tweepersoonskamers, maar mocht je liever op een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet slapen, dan kan dat tegen meerprijs van €10 per kamer per nacht (apart te reserveren bij en af te rekenen met de Horst).

Vragenformulier en intakegesprek
Wil je meedoen of heb je interesse? Geweldig! Dan sturen we je eerst een vragenformulier toe. Met het invullen hiervan start voor jou het proces van de jaartraining eigenlijk al. Voor ons is het belangrijke informatie om je goed te kunnen begeleiden. Na het terug mailen maken we een afspraak voor een gesprek waar we onder andere bespreken wat je wil leren en hoe je in de jaartraining stapt.

Overige tijdsinvestering
Tussen de blokken door oefen je minstens één keer in een oefengroep. Verder zijn thuisoefeningen als meditatie en lichaamswerk een basis voor de doorwerking van de training.

Kosten
De kosten voor de volgende jaartraining zijn nog niet bekend omdat de kosten voor de locatie nog niet bekend zijn. Om een indicatie te hebben, de totale kosten voor de vorige jaartraining waren 3975 euro. Daarin zit de hele training, alle maaltijden, de overnachtingen, koffie en thee. Ook inbegrepen is een privé-sessie met een van onze trainers. Deze sessie kan je tussen de blokken door doen.
Voor de vorige jaartraining gold: om mannen met een minimuminkomen ook de gelegenheid te geven mee te doen vragen we je €4275 te betalen als je meer dan modaal (€37.000 bruto per jaar) verdient en vindt dat je dit kunt betalen. Met een minimuminkomen (indicatie: tot €19.000 bruto per jaar) betaal je €3675. Als geld een bezwaar vormt om deel te nemen, neem dan contact met ons op.

Annuleringsregeling
Je ontvangt het hele bedrag retour in geval van annulering van onze kant. Als je je opgave langer dan 8 weken voor het begin van de jaartraining intrekt ontvang je van ons het bedrag retour, minus €60 administratiekosten. Tussen 5 en 8 weken wordt 40% terugbetaald. Daarna afmelden of niet verschijnen heeft tot gevolg dat de volledige deelnemersbijdrage verschuldigd is. Na aanvang van de jaartraining is geen terugbetaling mogelijk c.q. ben je verplicht het hele bedrag van de jaartraining te voldoen.