Tantra literatuur
Alan Downs, The velvet rage, Overcoming the pain of growing up gay in a straight man’s world. Het boek heeft diep geraakt in het besef van de grote wond door verregaande aanpassing en daarmee verwijdering van wie we in essentie zijn.
Jack Morin, Anal pleasure & health. De anus als bron van genot en gezondheid. Alle aspecten komen aan bod, goede inleiding om je te verleiden tot een dikke vriendschap met jouw anus.
A.H. Almaas, The power of divine eros. Verlangen en passie zijn onmisbaar in onze spirituele zoektocht!
Margo Anand, Tantra, een weg naar Intimiteit en Extase. De prettig leesbare klassieker op het gebied van tantra. Toegankelijk beschreven tantrische oefeningen, meditaties en lichaamswerk.
Tom Spanbauer, De man die verliefd werd op de maan. Prachtig verhaal vanuit de Indiaanse traditie met tantrische en homo erotische aspekten (alleen nog tweede hands in het Nederlands, wel in het engels te koop)
Hall en Sidra Stone: Thuis komen in jezelf. Zicht krijgen op jouw egovorm middels de verschillende subpersonen en energiepatronen in jezelf vanuit de methode Voice Dialogue
A.H. Almaas: Het nu van moment tot moment (de realisatie van je Ware Natuur door de beoefening van Aanwezigheid). Combinatie van psychologie en spirituele wijsheid. Wat ons helpt en weerhoud aanwezig te zijn.
Mantak Chia, Douglas Abrams Arava, De multi-orgastische man.
Veel oefeningen vanuit een Chinese invalshoek (taoisme), die een regelmatige training vragen
Jan Geurtz, Verslaafd aan liefde (de weg naar zelfacceptatie en liefde in relaties) Essentie van tantra op een wat andere manier heel helder verwoord: erkennen en omarmen van zelfafwijzing is de ingang naar een vrij leven in de werkelijkheid.
Byron Brown, Zie jezelf in mildheid. Over superego, ofwel onze innerlijke criticus. Hoe superego werkt en hoe we hem kunnen ontmaskeren en ons van zijn negatieve dwang kunnen bevrijden.
Eckhart Tolle, De kracht van het nu. In eenvoudige bewoordingen maakt Tolle je enthousiast je los te laten in het nu, de enige werkelijkheid die er is.
Tenzin Wangyal Rinpoche, Awakening the luminous mind. Meditatie instructie. Zeer inspirerende, heldere uiteenzetting over wat “zijn” is en de ingangen er naar toe.
Artikelen/interviews
Interview met Carla Verberk, op You Tube en een oud interview met haar in tijdschrift Bres uit 1996, maar zeker niet gedateerd. De inspiratiebasis van Gay Tantra ligt bij het Centrum voor Tantra.
Carla Verberk en Remmelt van Kleef van het Centrum voor Tantra geïnterviewd in Trouw. Twee citaten: “Carla: “De angst is ook dat die ander je, als je naakt verschijnt, afwijst. Met naakt bedoel ik zonder jezelf te verbergen, maar open, waarachtig en raakbaar. Als je echt voelt wie je bent, als je raakbaar bent voor een ander, dan kan die ander je ook kwetsen of teleurstellen. Als die ander je partner is, dan kan die angst groot zijn. In dit gesprek met jou kan ik bang zijn dat ik iemand ben die eigenlijk niets te vertellen heeft, als ik mijn best niet doe. Nog grotere kwetsbaarheid voel ik in de ontmoeting met Remmelt. Ik leef met hem. Hij kan mij sterker kwetsen of teleurstellen. Seks opent dat gevoelige gebied.”
Remmelt: “Vrijen volgens een script, of vernauwd tot louter opwinding is makkelijk en veilig. Dat zijn vaste vormen. Veel moeilijker is het om die vorm los te laten, te ontspannen en dan maar de vormen durven aannemen die als vanzelf ontstaan. Dat kan een verrassende vorm zijn, waarbij je bijvoorbeeld veel tederder bent dan je zelf gewend was of dan je partner van je gewend was. Als je meegaat met die vrije stroom, kun je onverwachte richtingen inslaan. Je kunt ook je schaduwzijden tegenkomen.”
Daan van Kampenhout geïnterviewd door Mannenwerk. Citaat: “Mij interesseert het hoe wij als gaymannen met de verworvenheden en vrijheden die op het gebied van seksualiteit beschikbaar zijn een stap verder kunnen komen. Seks is natuurlijk deels puur fysieke opwinding, een storm van hormonen, het zoeken naar vervulling. Prima. En hoe kunnen we seksualiteit naar en ander niveau brengen? Wat doen we met de verworven vrijheden, het gemak waarmee alles tegenwoordig beschikbaar is? Hoe kunnen we een ‘lightroom’ creëren als volgende fase van de ‘ darkroom’? Dat fascineert mij nu, dat lijkt me de next step!” (link voor het volledige interview helaas niet meer beschikbaar)