Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/vhosts/gaytantra.nl/httpdocs/inc/DB.class.php on line 10 Gaytantra - Tantra cursussen Amsterdam - Tantra inspiratie
Gaytantra

Tantra inspiratie

Tantra literatuur---Artikelen/interviews---Seks en liefde

Tantra literatuur

Alan Downs, The velvet rage, Overcoming the pain of growing up gay in a straight man’s world. Het boek heeft diep geraakt in het besef van de grote wond door verregaande aanpassing en daarmee verwijdering van wie we in essentie zijn.

Jack Morin, Anal pleasure & health. De anus als bron van genot en gezondheid. Alle aspecten komen aan bod, goede inleiding om je te verleiden tot een dikke vriendschap met jouw anus.

A.H. Almaas, The power of divine eros. Verlangen en passie zijn onmisbaar in onze spirituele zoektocht!

Margo Anand, Tantra, een weg naar Intimiteit en Extase. De prettig leesbare klassieker op het gebied van tantra. Toegankelijk beschreven tantrische oefeningen, meditaties en lichaamswerk.

Tom Spanbauer, De man die verliefd werd op de maan. Prachtig verhaal vanuit de Indiaanse traditie met tantrische en homo erotische aspekten (alleen nog tweede hands in het Nederlands, wel in het engels te koop)

Hall en Sidra Stone: Thuis komen in jezelf. Zicht krijgen op jouw egovorm middels de verschillende subpersonen en energiepatronen in jezelf vanuit de methode Voice Dialogue

A.H. Almaas: Het nu van moment tot moment (de realisatie van je Ware Natuur door de beoefening van Aanwezigheid). Combinatie van psychologie en spirituele wijsheid. Wat ons helpt en weerhoud aanwezig te zijn.

Mantak Chia, Douglas Abrams Arava, De multi-orgastische man.
Veel oefeningen vanuit een Chinese invalshoek (taoisme), die een regelmatige training vragen

Jan Geurtz, Verslaafd aan liefde (de weg naar zelfacceptatie en liefde in relaties) Essentie van tantra op een wat andere manier heel helder verwoord: erkennen en omarmen van zelfafwijzing is de ingang naar een vrij leven in de werkelijkheid.

Byron Brown, Zie jezelf in mildheid. Over superego, ofwel onze innerlijke criticus. Hoe superego werkt en hoe we hem kunnen ontmaskeren en ons van zijn negatieve dwang kunnen bevrijden.

Eckhart Tolle, De kracht van het nu. In eenvoudige bewoordingen maakt Tolle je enthousiast je los te laten in het nu, de enige werkelijkheid die er is.

Tenzin Wangyal Rinpoche, Awakening the luminous mind. Meditatie instructie. Zeer inspirerende, heldere uiteenzetting over wat "zijn" is en de ingangen er naar toe.

Artikelen/interviews

Interview met Carla Verberk, op You Tube en een oud interview met haar in tijdschrift Bres uit 1996, maar zeker niet gedateerd. De inspiratiebasis van Gay Tantra ligt bij het Centrum voor Tantra.

Carla Verberk en Remmelt van Kleef van het Centrum voor Tantra geïnterviewd in Trouw. Twee citaten: "Carla: "De angst is ook dat die ander je, als je naakt verschijnt, afwijst. Met naakt bedoel ik zonder jezelf te verbergen, maar open, waarachtig en raakbaar. Als je echt voelt wie je bent, als je raakbaar bent voor een ander, dan kan die ander je ook kwetsen of teleurstellen. Als die ander je partner is, dan kan die angst groot zijn. In dit gesprek met jou kan ik bang zijn dat ik iemand ben die eigenlijk niets te vertellen heeft, als ik mijn best niet doe. Nog grotere kwetsbaarheid voel ik in de ontmoeting met Remmelt. Ik leef met hem. Hij kan mij sterker kwetsen of teleurstellen. Seks opent dat gevoelige gebied."
Remmelt: "Vrijen volgens een script, of vernauwd tot louter opwinding is makkelijk en veilig. Dat zijn vaste vormen. Veel moeilijker is het om die vorm los te laten, te ontspannen en dan maar de vormen durven aannemen die als vanzelf ontstaan. Dat kan een verrassende vorm zijn, waarbij je bijvoorbeeld veel tederder bent dan je zelf gewend was of dan je partner van je gewend was. Als je meegaat met die vrije stroom, kun je onverwachte richtingen inslaan. Je kunt ook je schaduwzijden tegenkomen."

Daan van Kampenhout geïnterviewd door Mannenwerk. Citaat: "Mij interesseert het hoe wij als gaymannen met de verworvenheden en vrijheden die op het gebied van seksualiteit beschikbaar zijn een stap verder kunnen komen. Seks is natuurlijk deels puur fysieke opwinding, een storm van hormonen, het zoeken naar vervulling. Prima. En hoe kunnen we seksualiteit naar en ander niveau brengen? Wat doen we met de verworven vrijheden, het gemak waarmee alles tegenwoordig beschikbaar is? Hoe kunnen we een ‘lightroom’ creëren als volgende fase van de ‘ darkroom’? Dat fascineert mij nu, dat lijkt me de next step!" (link voor het volledige interview helaas niet meer beschikbaar)

Seks en liefde

Een veelgehoorde verzuchting van homomannen (overigens ook van heteromannen) is dat sex en vriendschap zo moeilijk samengaan.
Bij een wederzijdse verliefdheid is dat vaak nog wel het geval en dat is dan ook de hemel op aarde. Maar als de verliefdheid wat wegebt, wil ook nog wel eens hetzij de seksuele aantrekkingskracht, hetzij de zin in vriendschap wegsijpelen. Einde relatie.
Heb je met iemand een spetterend sexcontact, dan blijkt na een aantal keren dat die spanning en zin minder wordt naarmate de tijd voortschreidt. En ook wordt steeds duidelijker wat er allemaal aan deze man ontbreekt. Vrij snel wordt duidelijk: deze man is toch niet de juiste persoon voor een relatie.
Of misschien ben je zo iemand met een hele uitgebreide vriendenkring, je wordt door velen op handen gedragen en je hebt wellicht ook hele goede en intense vriendschappen met een aantal mannen. Maar seksueel voel je je helemaal niet aangetrokken tot deze vrienden, hoe graag je het misschien ook zou willen. En je hoort van anderen regelmatig: "Ik vind je een ontzettend toffe peer en ik wil je graag beter leren kennen, maar seksueel...."

Lijfelijk kun je dit probleem vertalen naar een splitsing tussen sex en hart. Je sex, je geilheid, je opwinding bevindt zich in het gebied van je bekken. Via je pik en je anus reik je sexueel uit naar je omgeving en maak je verbinding. Vriendschappelijk, warm en liefdevol contact maak je fysiek gezien via het gebied van je borst, waar je hart zich bevindt. Je zou kunnen zeggen dat je met je hart liefdevol uitreikt naar je omgeving en verbinding maakt.

Je stelt je behoorlijk kwetsbaar op als je tegelijkertijd zowel vanuit je hart als vanuit je sex uitreikt naar iemand. Als kind reik je zonder terughouding met heel je lijf uit naar je ouders (uiteraard niet op een volwassen sexuele wijze). En al te vaak wordt je daarin om allerlei redenen flink teleurgesteld en gekwetst. Al is het alleen al om het feit dat volwassenen niet weten hoe ze op die hartstochtelijke kinderlijke seksuele uitreiking moeten reageren. En de zaken lopen natuurlijk helemaal in het honderd als ze reageren vanuit hun volwassen sexualiteit, waar je als kind uiteraard helemaal niet op zit te wachten.

In dit bestek is het onmogelijk diepgaand in te gaan op alle ins en outs, maar een feit is dat we vaak wel wat te helen hebben in ons vermogen om totaal uit te reiken naar iemand anders. Als kind was dit te pijnlijk om te voelen en gelukkig weet ons lijf dan raad: het spant onze spieren zodanig aan dat we de pijn niet meer voelen. Ons middenrif bijvoorbeeld vormt een chronisch aangespannen band in ons lijf. Hierdoor worden we opgesplitst in een bovenkant en een onderkant. Dit stelt ons in staat een van beide delen wat meer naar de achtergrond te duwen en vooral contact te meken via het andere deel.

Tantra nodigt uit deze onbewuste spanningen bewust te laten worden en erin te voelen welke pijn ermee wordt onderdrukt. We realiseren ons vervolgens dat we nu volwassen zijn en voldoende basis hebben om de pijn te voelen en weer contact te maken met hoe het is als we ons weer een geheel voelen. We oefenen in het contact maken vanuit onze totaliteit, waarbij zowel onze hartsenergie als ook onze seksuele energie mag stromen. Dit doen we overigens in een setting waarbij we je niet tot sex uitnodigen. Dat maakt het nog veiliger het contact met je sexuele energie te herstellen en vanuit je hart het contact met jezelf en de ander te laten ontstaan. Uiteraard neemt dit helende proces enige tijd. De ervaring leert dat elke stap je goed doet.